Pensioen en bijstand

geld bijstand pensioenJe komt in de bijstand, net een paar jaar voor je de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Wat betekent dit nu? En is het zo dat de gemeente je verplicht dat je je eigen pensioen dient te gebruiken? Op deze pagina gaan we daar kort op in.

AOW-uitkering

Iedereen die zijn of haar hele leven in Nederland heeft gewoond, heeft in principe recht op een volledige AOW-uitkering vanaf de dag dat de pensioengerechtigde leeftijd bereikt wordt. Hiernaast hebben de meesten pensioen opgebouwd. Een persoon die een volledige AOW-uitkering ontvangt, heeft geen recht op een bijstandsuitkering, aangezien dit voldoende is voor de levensonderhoud (aldus de wetgeving).

Bijstandsregeling

Als je in de bijstand komt te zitten, ben je tot de pensioengerechtigde leeftijd verplicht om te solliciteren. Je ontvangt bijstand als je voldoet aan de volgende regels:

  • Je bent Nederlander of je voldoet aan strikte voorwaarden
  • Je woont en verblijft in Nederland
  • Je bent niet uitgesloten, zoals het verblijf in een inrichting of gevangenis
  • Je hebt onvoldoende inkomen voor levensonderhoud
  • Je eigen vermogen is niet hoger dan toegestaan

Overigens wordt ook altijd het inkomen en vermogen van je partner bekeken en beoordeeld. Je dient dat dus ook door te geven bij de desbetreffende gemeente. Als het inkomen hoog genoeg is en beschouwd wordt als voldoende om jezelf en je partner te kunnen onderhouden, ontvang je ook geen (of alleen aanvullende) bijstand.

Toelichting regels

In principe ben je tot je pensioen gaat krijgen, verplicht om te solliciteren. De gemeente bekijkt per individu wat de situatie is, maar in de meeste gevallen dient iedereen zich in te schrijven via de site van het UWV, te reageren op vacatures en zich bij uitzendbureaus aan te melden.
Meer regels wat betreft de arbeidsplicht.

Het eigen vermogen weegt mee bij het bepalen van een bijstandsuitkering. Als je dit hebt opgebouwd tijdens je arbeidsperiode, dien je hier in eerste instantie van gebruik te maken, voordat je een uitkering krijgt. De lasten van een eigen huis zijn hierbij niet meegerekend.

Meer informatie over de bijstand kun je op deze pagina vinden.

Pensioen

Vanaf de gerechtigde leeftijd ontvang je pensioen. Als je werkloos bent, heeft dit geen invloed op je AOW-uitkering. Je bouwt alleen geen pensioen meer op bij een werkgever, maar je opgebouwde pensioen wordt in zekere zin ‘bevroren’ tot je gerechtigd bent om dit te ontvangen.

Als je onvoldoende pensioen ontvangt, dan kun je een ‘inkomensvoorziening ouderen’ aanvragen. Dit is eveneens een soort bijstand, die bovenop de AOW-uitkering komt. Dit ontvang je natuurlijk niet zomaar en tevens wordt bekeken wat je partner aan inkomen heeft.

Pensioen gebruiken als bijstandsuitkering?

Op 14 oktober 2014 maakte Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken bekend dat ze wettelijk gaat regelen dat het onmogelijk wordt dat bijstandsgerechtigden gedwongen worden om hun pensioen ‘op te eten’. Het oorspronkelijke voorstel om dit wel te doen kwam uit Enschede, waar twee keer zoveel mensen in de bijstand zitten als het landelijk gemiddelde. Premier Rutte stond niet achter dit plan. De SP en Klijnsma zelf reageerden eveneens kritisch. Enschede trok het plan al in.

Waarom Enschede dit wilde doen

Omdat er zoveel mensen in de Gemeente Enschede in de bijstand zitten, stelde men dit plan voor. De gemeente is immers de instantie die uitkeringen verzorgt en Enschede drong op compensatie van het ministerie aan, omdat er een groot bedrag betaalt moet worden. De gemeente had namelijk problemen met het uitkeren en dacht aan verschillende acties om zo te bekorten op de uitgaven. Er werd gekozen voor het pensioen: als bijstandsgerechtigden eerst hun pensioen gebruiken als uitkering, daalt het totale aantal.

Om het even op een rijtje te zetten: het gaat hierbij niet om het collectief pensioen, de AOW-uitkering, want dit zit vast en kan niet zomaar worden opgenomen. Bij veel pensioenfondsen is het echter mogelijk dat een werknemer een aantal jaar eerder stopt met werken. Als dat gebeurt, kan de pensioengerechtigde een vraag indienen om het pensioen eerder uit te keren. De Gemeente Enschede wilde dus een soortgelijk scenario in het leven roepen: mensen die eerder op straat komen te staan, moeten gebruik maken van dit potje. Hetzelfde geldt voor iedereen die zelf een eigen pensioenpotje op heeft gebouwd, dat als vroegpensioen opgenomen wordt. Maar het plan dat bijstandsgerechtigden hier beroep op doen is dus afgewezen.

 

Tags: , , ,