Je hypotheek aflossen met je pensioengeld?

Het klinkt misschien vreemd, maar het wordt straks wellicht mogelijk om je hypotheekschuld af te lossen met je pensioengeld. Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken laat in ieder geval weten dat ze helemaal achter het idee staat in een brief aan de Tweede Kamer.

Volgens Klijnsma is het goed voor de huidige woningmarkt als hypotheekschulden meer en vaker worden afgelost, bijvoorbeeld door een deel van het pensioengeld van mensen met een koopwoning hiervoor te gebruiken. Het feit dat dit natuurlijk leidt tot een lager pensioeninkomen is volgens Klijnsma niet direct reden om het idee af te wijzen.

woningbezitter-kan-hypotheek-met-pensioengeld-aflossen-

Beperkt effect op het pensioen

Het idee is dat mensen die een woning bezitten met een hypotheek kunnen kiezen om een deel van hun pensioenpremie aan te spreken of of juist een deel van de al opgebouwde pensioenaanspraken. Naar verluidt zullen vooral de hogere inkomens hier veel baat bij hebben en kunnen zij een drastische verlaging van de hypotheek verwachten. Jongeren en mensen met een laag inkomen zullen het effect minder merken.

Je zou er dus voor kunnen kiezen om een deel van je opgebouwde lijfrente te gebruiken om een deel van je hypotheek af te lossen.

Gelijkheid

Er is een mogelijkheid dat de plannen van Klijnsma ingaan tegen bepaalde Europese verdragen omtrent gelijke behandeling tussen man en vrouw. De kans is namelijk groot dat deze methode van het aflossen van je hypotheek voor vrouwelijke werknemers een stuk gunstiger is omdat vrouwen over het algemeen een langere levensverwachting hebben.

Hier door bouwen ze relatief meer pensioen op en is er dus meer geld op de hypotheek af te lossen. Daarnaast kan de afkoopwaarde van een pensioen flink verschillen tussen oudere en jongere werknemers. Dit zou dan leeftijdsdiscriminatie zijn.

Het voorstel stam al uit 2011 en is afkomstig van het RMU, een Christelijke vakbond voor werkgevers, werknemers en zelfstandigen. Klijnsma deed eind vorig jaar opnieuw een voorstel en liet weten om later dit jaar met meer details te komen.

 

Tags: ,