Hoe moet ik een pensioentekort oplossen?

Door bijvoorbeeld wisselingen van werkgever, werkloosheid en slechte pensioenregelingen kan er een pensioentekort ontstaan. Hierdoor volgt er na pensionering een tegenvallende aanvulling op de AOW. Verdiep je vroegtijdig in je pensioen. Vanaf je 60e jaar hoef je niet meer te beginnen met het repareren van een groot pensioentekort.

Een pensioentekort klinkt ernstig, maar hoeft dat niet te zijn. In de meeste pensioenregelingen wordt er gestreefd naar een pensioen van 70% van het laatstverdiende loon. Haal je dat niet? Dit hoeft geen probleem te zijn, want mogelijk heb jij ook geen 70% van het laatstverdiende loon nodig. Als je bijvoorbeeld woont in een hypotheekvrij huis, heb je misschien wel voldoende aan 50% of 60% van het laatstverdiende loon.

Ik heb een pensioentekort! Wat nu?

In hoeverre je tegen een pensioentekort aan gaat lopen, kun je achterhalen op Mijnpensioenoverzicht.nl. Door in te loggen met je DigiD haalt de internetsite jouw pensioengegevens bij verzekeraars en pensioenfondsen vandaan, en maakt ze voor jou inzichtelijk. Uit het overzicht blijkt wat je kunt verwachten op je pensioendatum, uitgaande van de huidige situatie. In het geval hieruit blijkt dat je grote financiële tekorten hebt, moet je actie ondernemen.

bekijk je pensioen op mijnpensioenoverzicht.nl

bekijk je pensioen op mijnpensioenoverzicht.nl

Mijn eigen huis is mijn pensioen

Vaak wordt gezegd dat een hypotheekvrij huis kan worden gezien als een pensioenvoorziening. Helaas gaat deze vlieger niet volledig op. Om de waarde uit je huis te halen moet je deze namelijk eerst verkopen. Na verkoop zal je weer duur moeten huren. Natuurlijk is het wel een leuke aanvulling op het pensioen, maar overschat waarde in de eigen woning niet.

Vermogen opbouwen om van te leven

Een andere manier om je pensioen aan te vullen is door een spaarpot op te bouwen. Dit kun je bijvoorbeeld doen in de vorm van een spaarrekening of een beleggingsrekening. Het nadeel is wel dat je vanaf de kapitaalvrijstelling (€21.330 in 2015) over het meerdere jaarlijks belasting moet betalen. Op dit moment levert het sparen weinig rendement op, maar er zitten natuurlijk wel weer betere tijden aan te komen.

Kies voor een lijfrenteverzekering of voor banksparen

Je kunt ook op een fiscaal vriendelijke manier een extra vermogen opbouwen ter aanvulling op jouw pensioen. Door een lijfrenteverzekering af te sluiten kun je jaarlijks een bedrag storten in de lijfrenteverzekering. De inleg is onder voorwaarden aftrekbaar van het inkomen. In de polis wordt een vermogen opgebouwd, waarmee je op jouw pensioendatum een lijfrente-uitkering kunt aankopen. Sinds 2008 is het ook mogelijk om te kiezen voor banksparen. Het voordeel van banksparen is dat er gemiddeld lagere kosten in de producten verwerkt zitten.

Het vermogen in de verzekering of op de rekening hoeft jaarlijks geen vermogensrendementsheffing over betaald worden. De truc is om de betaalde premie of inleg tegen een hoog belastingtarief af te trekken en weer uit te laten keren tegen een lager tarief.

Neem wel de tijd om een pensioentekort weer op te lossen. Het is een dure aangelegenheid die je over meerdere jaren moet uitsmeren.

 

Tags: