Een hypotheek na je 50e, wat is er nog mogelijk?

Wanneer het over problemen op de huizenmarkt gaat, wordt er vaak met veel medelijden over starters gesproken. Voor die groep is het inderdaad ook lastig om een eerste hypotheek af te sluiten, maar dat geldt ook voor mensen die de 50 reeds gepasseerd zijn. Zo is het door de hogere overlijdenskans bijvoorbeeld minder zeker dat je de volledige hypotheek zult gaan aflossen. Daarnaast zijn vooruitzichten qua carrière vaak al over het hoogtepunt heen en dreigt het lagere inkomen dat ontstaat na het pensioen. Hypotheekverstrekkers zijn dus vaak wat huiverig bij deze klanten, maar wat zijn de mogelijkheden eigenlijk?

Nationale Hypotheek Garantie

Allereerst zal een potentiële hypotheekverstrekker kijken naar het pensioen dat je straks krijgt en berekenen welk hypotheekbedrag je maximaal zou kunnen krijgen. Dit is standaard bij aanvragers van 56 jaar of ouder. Het kan daarom dus slim zijn om je hypotheek al voor je 56e verjaardag aan te vragen. Ook is het goed om te weten dat je waarschijnlijk niet in aanmerking zult komen voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Hierbij wordt pensioeninkomen uit een lijfrente of bankspaarrekening namelijk niet meegeteld. Heb je echter voldoende eigen vermogen om in te leggen, dan zijn er bij sommige banken wel mogelijkheden om een hypotheek zonder NHG af te sluiten.

Hypotheek afsluiten 50plus

Aflossingsvrije annuïteitenhypotheek

Om de kosten aan het einde van de looptijd van je annuïteitenhypotheek te verlagen, kun je tenslotte nog overwegen om deze aflossingsvrij te maken. Dat kan in de laatste vijf jaar van de looptijd al snel zo’n 80% van de maandlasten schelen. Over het geheel zijn de kosten op deze manier natuurlijk wel hoger en je moet er rekening mee houden dat je je erfgenamen na je overlijden opzadelt met de resterende hypotheek. Maar met goede afspraken vooraf kun je hier natuurlijk wel veel kanten mee op. In ieder geval het overwegen waard dus!

 

Tags: , ,