3 tips om het meeste uit je lijfrente te halen

Wist je dat het in veel gevallen voordelig is om je lijfrente uiteindelijk over te zetten naar banksparen? Of dat veel mensen vanwege provisieverbod van 2013 onnodig hoge kosten betalen aan belegeringsadviseurs? Bijna iedereen die bezig is met zijn of haar pensioen komt in aanraking met het afsluiten van een lijfrente of met banksparen. Maar er zijn veel mensen die de kleine lettertjes niet lezen en hierdoor onnodig geld mislopen of zelfs teveel betalen. Hieronder hebben we 3 tips uitgelicht waarmee je het meeste kunt halen uit de aanvulling op je pensioen.

Zet je oude lijfrentepolis om

Nieuwjaar 2015

Als je een periodieke lijfrentepolis hebt afgesloten van voor oktober 1990 of een polis hebt waarvoor je eenmalig een premie in hebt gelegd voor januari 1992 dan valt je lijfrente onder het zogeheten ‘oude regime’. Het is dan mogelijk om deze ‘oude; polissen om te zetten naar banksparen wat in veel gevallen gunstiger met betrekking tot de uitkeringsfase. Bij het omzetten verlies je eventuele voorwaarden die soms nog fiscaal gunstig zijn van het oude regime, maar als je van plan was om de lijfrente binnen 5 jaar nadat je de pensioenleeftijd hebt bereikt uit te laten keren dan is er niks aan de hand.

In dat geval maak je immers geen gebruik van de fiscale voordelen van het oude regime en door over te stappen naar banksparen kun je er ook voor zorgen dat het kapitaal bij overlijden wordt overgemaakt naar een erfgenaam

Overstappen van lijfrente naar banksparen

bankoverstapdienst_0900dfde80954d27

Wat veel mensen niet weten is dat je een bestaande lijfrente om kunt zetten naar banksparen. In bepaalde gevallen is banksparen voordeliger dan het hebben van een (oude) lijfrente, namelijk wanneer de dagwaarde van je huidige lijfrentepolis minus de eventuele kosten van je verzekeringsmaatschappij positief is. Als deze in jouw specifieke geval negatief is dan heeft het overstappen niet zo veel zin.

Mocht het overstappen positief uitpakken in jou situatie, let dan goed op de procedure van het overstappen. Wat je in ieder geval niet moet doen is om de dagwaarde van je polis direct over te laten zetten naar je betaalrekening. Als je dit doet dan is de verzekeringsmaatschappij verplicht om 52% inkomstenbelasting in te houden plus nog eens 20% revisierente in rekening te brengen. Dit betekent dat je dus flink moet betalen mocht je procedure niet goed uitvoeren. De juiste manier om dit zonder extra kosten te doen is om je verzekeringsmaatschappij te vragen om je dagwaarde over te zetten naar je nieuwe lijfrente spaarrekeningnummer. Dit wordt niet gezien als het afkopen van je lijfrente en betaal je dus ook geen extra kosten.

Kijk uit met teveel betalen

2427465

Sinds 2013 mogen banken adviseurs geen provisie meer betalen. Dit heeft tot  gevolg dat de adviseur – persoonlijk of via een bank – deze kosten direct bij de klant moet leggen. Dit betekent dat er al gauw tot wel 700 euro aan kosten in rekening gebracht kunnen worden voor het advies geven en het openen van een spaarrekening voor je lijfrente. Bij veel banken is dit advies verplicht terwijl een hoop mensen al precies weten wat voor lening ze willen en hoe ze deze af willen sluiten. In dit soort gevallen kun je het beste vragen naar ‘execution only’ (alleen uitvoeren) waardoor de bank simpelweg je opdracht uitvoert. Als je 110% zeker bent van je zaak en je hebt alle mogelijkheden op een rijtje gezet bespaar je hier vaak veel geld mee.

 

Tags: , ,